Başarısızlık nedenleri 3 grupta toplayacak olursak bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Teknik yanlışlıklardan kaynaklı sebepler
- Yönetimsel yanlışlıklardan kaynaklı sebepler
- Sosyal etmenler
Bu yazımda teknik nedenleri biraz irdelemek istiyorum .
Teknik nedenleri belirtmede önce temelde teknik nedenler den ne kast ediliyor onu benim kurğuladığım bir örnekle anlatmak istiyorum .
Siz bir kaptansınız Türkiyeden Amerikaya bir deniz yolculuğu yapacaksınız.Size diyorlarki bu gemiye yanına 100 kişilik bir yolcu veriyoruz .Bu yolculuğun her adımından siz sorumlusunuz.Bu kişileri Amerikaya sağ salim en güzel şekilde ulaştır deniyor.
Sizin bu yolculuk öncesinde bu yolculuk için Hangi özelliklere sahip olan hangi büyüklükte gemi ile yolculuğa çıkacaksınız önce bunu belirlemelisiniz yeterli büyüklükte okyanus dalgalarına dayanamayacak zayıflıktaki gemi ile muhtemelen okyanustaki ilk fırtınada geminiz alabora olacaktır.
![]() |
Projelerinizde bu gemi gibi batmasın (www.yasarerkan.com) |
Geminin büyüklük ve dayanklılığını iyi belirlemeniz yetermi tabiki hayır.Yolculuğa çıkmadan önce testlerin iyi yapıldığından emin olmalısınız .Belki yolculukta gemide olşabilecek hasarlar için teknik personelinizi yanınıza almalı hasarın giderilidiğinden emin olmaları için testlerin en iyi şekilde yapıldığından emin olmalısınız.
Yolculuk için gerekli olan gereksinimleri çok iyi tespit etmeli gemideki mürettebat sayısınından varından onların niteliğine varanaka kadar iyi belirlemeli.Personelin ve yolcuların sağlık ,yemek vb ihtiyaçlarını iyi belirlemeli ve yeterli malzeme miktarını iyi hesaplamalısınız , bittimi hayır.Yolculuk süresince hava ,deniz basınç ,rüzgar vb koşulları iyi analiz etmelisiniz.
Bu örneği ben bırakada bırakıyorum siz isterseniz devam ettirebilirsiniz.Bunlardan herhangi birini doğru yapmazsanız bu yolculuk başarısız sonuçlanabilir.
Bu örnek deki yolculuk için gerekli olan doğru geminin karar verilmemesi durumunda okyanustaki muhtemel fırtınalardagemi nasıl alabora olursa yazılım projenizdeki yazılım teknolejinizi iyi seçmezseniz proje başarısız snouçlanabilir.
Personel gereksinimliliklerini ve yeterliliklerini iyi tespit etmezseniz gemide kaos olması muhtemel olabileceği gibi projenizdeki ekibinizi iyi belirlemez yeterli kaynakları tespit edip yeterliliklerini ölçemezseniz projedeki kaoslara hoş gelsin diyebilirisniz.
Yolculuk için yolcuların ve personelin sağlık ,yemek vb gereksinimleri iyi tespit edilip analiz edilmediğinde yolculukta büyük krizlere salğın hastalıklara hazır olunması gerektiği gibi sizde projenizdeki fonksiyonel gereksinimlerini, paydaşların ve ekip gereksinimlerini iyi analiz edemezseniz projenin başarısızlığı yine muhtemeldir.
Nasılki geminin testlerini iyi yapmazsanız. Nelerle karşılabilceğinizi tam olarak sadece Allah bilir.Yazılım projelerindede siz gerekli testleri yeterince ciddiye alarak yapmazsanız gerçek ortamda nelerle karşılaşabilceğinizi Allahtan başka kimse tam olarak bilemez.
Bu örnek üzerinden teknik bazı yanlışlıklardan bahsettim sanırım bukadarı bu örnek için yeterli.
Maddeler halinde sıralayacak olursam şunlar ilk bahsedebileceklerim :
- Etkin olmayan yanlış yazılım teknolejisi ve araçlarının seçimi
- Mimari alt yapı seçimindeki yanlışlık
- Gereksinimleri iyi belirleyememesi
- Ekibin teknik bilgi yetersiliği
- Testleri iyi yapmama
- Tasarımın başarısızlığı
- Kod denetimlerini ya hiç yapmamak yada yetersiz yapmak
- Uygun veri tabanı ve tablo tasarımının yapılmaması
bunlar çoğaltılabilir tabiki.Ben bazılarını sıraladım .Bence bunları madde madde bilmek önemli değil .Mesele projerin başarısız sonuçlanmasındaki teknik nedenleri ve önemini kavrayıp bunlara doğru yaklaşımlarla çözüm üretmek.
Yaşar ERKAN(PMP)
Endüstri Mühendisi