Social Icons

Pages

15 Mart 2014 Cumartesi

Proje Başarı Kriterleri Nedir

Bu yazımızda  Proje Yönetiminde Başarı Kriterleri nelerdir onları birlikte ele alıyor  olacağız.Bir proje ,şirkete çok para kazandırıyorsamı,  şirketi çok büyütüyorsa mı ,yoksa  verimliliği artırıyorsa mı  başarılı  bir proje yapmış oluyor.Aslında hiç biri değil bunlar projenizin sonucunda sağlanıyorsa   kesinlikle çok  güzel sonuçlar ancak  bunlar sizin projenizi başarılı şekilde  yönettiğiniz anlamına gelmiyor.

Sizin proje yönetimi başarı performansınız şu kriterlerle  değerlendirilir:



  1. Projenizi  hedeflenen zamanda veya aralığında bitirebildinizmi nekadar sapma  yaşadınız(OnTime)
  2. Projeniz için ayrılan bütçeye nekadar sadık  kalabildiniz  sapma yaşadıysanız nekadarlık sapma yaşadınız(On Budget)
  3. Projenizin Kapsamına nekadar sadık kalabildiniz kapsamdan sapmalar var ise sapma yüzdeniz ile ölçülüyor olacak tır.(OnScope)
Aklınızda kalması için bir kısaltma sizlere  (OTOBOS)




Bunlara ilave olarak birde kalite kriterlerini ve kalite gereksinimlerini sağlamş olmanız gerekmektedir tabiki.
Bu kriterler den birinde  dahi yaşayacağınız   büyük bir sapma projenin başarılı şekilde değerlendirilmesine gölge düşürebilir veya  tamamen sonlandırılmasına dahi sebep olabilir.

Bu kriterler aslında birbirleriyle öylesine iç içe geçmiş durumdadirlerki  birinde yaşayacağınız büyük bir sapma  büyük bir ihtimalle dogrudan diğerlerinide etkileyecektir.

Kapsamda  büyük sapmalarınız var ise  gereksiz işler yapıyorsunuz demektir ve  zamanda veya bütçede büyük ihtimalle sıkıntı yaşayacaksınızdır veya  proje zaman çizelgesinde geride kaldıysanız budurum  büyük ihtimalle bütçenizde  sapmalara neden olacaktır.

Siz proje yöneticisi olarak bu üç kriteri  bir arada  başarılı şekilde yönettiyseniz  projenizin başarılı şekilde değerlendirilmesi için  yapmanız gereken  temel şeyleri yaptınız demektir.Yoksa baştada belirttiğim gibi o proje nin sonucunda  kurumunuzun çok para kazanması verimliliği artırıp artırmadığınız veya  kurumunuzun projenizi nekadar kullanabildiği sizin başarı kriteriniz değildir.Siz proje yöneticisi olarak üzerinize düşeni yaptınız  içiniz rahat  olsun  :) O kimin sorunu ilerleyen yazılarda ondan da bahsediyor olucam .
Çalışmaya devam .
Saygılarımla


Yaşar ERKAN(PMP)
Endüstri Mühendisi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Yaşar ERKAN

Yaşar ERKAN
 
Blogger Templates