Social Icons

Pages

7 Aralık 2014 Pazar

Duyarlılık Analizi Ve Beklenen Parasal Değer Analizi Nasıl Yapılır ?

Bu  yazımda Proje risk yönetiminde niceliksel risk analiz metodlarından Duyarlılık analizinden ve Beklenen parasal değer analizinden (Expected Monetary Value (EMV)) bahsediyor olucam .

Duyarlılık Analizi:
Duyarlılık analizi  en çok hangi risklerin projeyi  potansiyel olarak  olumlu yada olumsuz etkileyebileceğinin belirlenmesine yardımcı olması amacıyla yapılır.
Proje hedeflerindeki değişkenlerin  farklı belirsizliklerde bulunan  değişkenlerle  nasıl bir bağlantısı  olduğunun anlaşılmasına katkıda bulunur.

Duyarlılık analizinin  en yaygın kullanım şekillerinden biri ,yüksek derecede  belirsizliği olan değişkenlerin  daha kararlı olan  değişkenlere göre   etkisini ve önemini kıyaslamak  açısından yararlı olan  tornaddo şemasıdır.

Tornado şeması değişkenlerin önemi ve etkileri karşılaştırmak amacıyla kullanılan özel bir çubuk grafiktir.Bu grafikte mevcut değişkenin  olumlu ve olumsuz etkileri aynı satırda gösterilir.
Grafiğin y  ekseninde herbir  belirsizliği ,x ekseninde ise   incelenecek çıktıya ilişkin herbir belirsizliğin ölçüsü ifade edilir.

Beklenen Parasal Değer Analizi(EMV):

Beklenen parasal değer analizi belirsizlik durumunda yapılacak olan istatiksel bir analiz yöntemidir.
Bu analiz yöntemi bir proje için  beklenen parasal  değer , muhtemel  her sonucun değeri gerçekleşme olasıgıyla çarpılır ve çarpımlar toplanarak hesaplama yapılır .Sonuçta en büyük  parasal değeri veren senaryo tercih edilir.

Bu hesaplama yapılırken karar ağacı şeması kullanılır.

Aşağıdaki örnekde  mevcut inşaat genişletilerek güncellememi yapılmalı yoksa yeniden inşa yolunamı gidilmelinin  karar ağacı şeması üzerinden EMV lerin hesaplanarak  bir sonuca ulaşılması anlatılmıştır.

Örneğin sonucunda Güncelleme nin EMV değeri 46 Milyon $ Yeniden inşa etmenin ise EMV si 36 Milyon $ çıkmış ve sonuç olarak Güncelleme  seçilmiştir.

Yaşar ERKAN(PMP)
Endüstri Mühendisi






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Yaşar ERKAN

Yaşar ERKAN
 
Blogger Templates