Social Icons

Pages

9 Kasım 2014 Pazar

Proje Yöneticisi Tam Olarak Ne İş Yapar?

Merhabalar;
Bu yazımda proje yönetimin teknik özelliklerinden bahsetmek yerine  piyasada bir çok insandan duyabileceğiniz bir soruyu irdelemeyi düşünüyorum .

Bu sorunun cevabı aslında proje yönetim metodolejisine göre oldukça basit.Proje yöneticisi bir projenin   kapsam ,zaman, maliyet  ve kalite  hedeflerine göre başarıya ulaşaması için gerekli çalışmaları planlayan ve kordine eden projenin başarısından veya başarısızlığından  birinci derecede sorumlu olan kişidir diyebiliriz.


Ancak ülkemizde  benim gördüğüm kadarıyla  proje yöneticisine daha çok ilişki yönetimi yapan  toplantılara katılan  sürekli etrafına hesap soran fakat hiç bir şey yapmayan insan gözüyle bakılıyor.Bu  kanının oluşmasında tabiki proje yöneticilerininde payı yok değil kanaatimce.

Neden mi?

Bazı proje yöneticleri gerçektende   projenin analitik ve planlama kısmına yeterince önem vermiyor ve  zaman  ayırmıyorlar.
Bazı arkadaşlar projeleri izleme ve  kontrol  sürecini analitik yöntemlerle yapmayıp sadece ilişki yönetimi ve soru cevaplarla yapmaya çalışıyorlar.Burayı biraz açmak gerekirse   projeyi nasıl gidiyor bir yapamazlık varmı zamanında yetişecekmi , hımm tamam ozamn sorun yoksa süper anlayışıyla  izliyorlar ve sonrasında problemler ardı ardına  gün yüzüne çıkınca gerçekten izleyici konumunda oluyorlar halbuki izleme ve kontrol süreçleri her bir iş pakati bazında yapılmış olsa bu iş paketlerinin durumu i yakından takip edilse problemler önceden  gözlemlenip önleyici planlar devreye alınabilir  hepimizin bildiği gibi.

Bazı Proje yöneticisi arakadaşlar  sadece sürekli toplantı toplantı dolaşıp  proje ekibine ve onların yaptıkları çalışmlara uzak kalıyorlar ve  bu uzak kalmanın sonucunda  aslında projenin ruhundan uzak kalıyorlar.

Tabi bu ve benzeri nedenlerden dolayıda  yukarda bahsetmiş olduğum alğı oluşabiliyor .Burada iğne cuvaldız yaklaşımını benimseyip bu eleştirilere  acaba biz nerede hata yapıyoruz gözüyle bakmaya çalıştım.

Proje yöneticisi tabiki paydaşlar arasındaki iletişimi kordinasyonu sağlayacak ilişkileri yönetecek ancak tek işinide ilişki yönetimi sanmamalı kanaatimce.

Yaşar ERKAN (PMP)
Endüstri Mühendisi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Yaşar ERKAN

Yaşar ERKAN
 
Blogger Templates