Social Icons

Pages

14 Mart 2014 Cuma

Proje,Program ve Portföy Nedir Farkları nedir?

Proje,Program ve Portföy Nedir Farkları nedir?

Proje yönetimi ile ilgili ikinci yazımızda Proje ,program ve portföy  yönetimi nedir aralarındaki farklar ve ilişkiler nedir onu değerlendiriyor olacağız.

Portföyler ,programlar ve projeler arasındaki işişkiyi şu şekildedir;portföy stratejik hedeflere ulaşmak için  bir bütün halinde yönetilen  projeler,programlar ve alt portföyler ve operasyonlar toplamıdır.

Programlar portföy içinde bir grup oluşturur ve portföyü destekleyen alt programlardan ve projelerden oluşur .Bir proje illaki bir programa bağlı olacak diye bir şey yoktur  dogrudan portföye bağlı yürütülebilir .Ancak Her program  kendi içinde mutlaka altprogram veya proje barındırır.

PMBOOK  da aslında  portföy,program ve projeler arasındaki ilişki çok iyi şekilde  şematize edilmiş.Bunu incelemeniz yeterli diye düşünüyorum.Aşağıdaki şema PMBOOK dan alıntıdır.




Portföy yönetimi doğru programları veya projeleri seçerek kurumun  stratejilerine uyum sağlamaya çalışırken  program yönetimi ise  belirtilen faydalara ulaşmak için projeler ve program bileşenleri arasında
uyumu sağlar ve aralarındaki bağımlılıkları kontrol eder.

Kısaca bence portföy için  kurum stratejileri  kelimleri kritik ,program ise ortak fayda  kelimleri kritik kelimelerdir.

Herkese iyi çlşm.


Yaşar ERKAN(PMP)
Endüstri Mühendisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Yaşar ERKAN

Yaşar ERKAN
 
Blogger Templates