Social Icons

Pages

13 Kasım 2019 Çarşamba

Proje Yoneticisi olmak ile Fonksiyonel yonetici olmak arasindaki farklar



Proje yoneticisi , projelerinde basariyi sadece dogru tool lari ve teknikleri kullanarak basariyi yakalayabilir  mi?

Bu soru akliniza ilk geldiginde veya birisi tarafindan size yoneltiginde  cevabinizin evet olmasi gayet dogal gelebilir .Cunku  gayet analtik  ve teknik bir is yapiliyor, surecleri  gayet ciddi  kurumlarca belirlenmis ,gayet modern yazilimlarla desteklenmis  bir surecten bahsediyoruz.

Ancak cevap maalesef kocaman bir HAYIR ....

Bunlar size sadece ekibinizi dogru sekilde yonetebilmeniz karsilastiginiz problemleri dogru sekilde cozebilmeniz  ve potansiyel riskleri azaltabilmeniz icin gerekli zamani size kazandirabilir daha fazlasi kesinlikle degildir.

Belkide proje yonetimindeki bir cok insanin dustugu en onemli yanildi iste tamda bu noktada basliyor.Tool lara ve tekniklere gereginden fazla onem vererek asil odaklanmalari gereken hususlari kacirmalarindan .

Proje ekibini yonetmek gercekten fonksiyonel yoneticilik yapmaktan gercek anlamda  farkli bir profosyenellik gerektiren bir alandir.

Soyleki;


  • Fonksiyonel yoneticiyken sadece kendi takiminizi yonetirsiniz
  • Proje yoneticisiyken  bir cok ekipten gelen  farkli kisileri  projeniz  suresince yonetirsiniz
  • Fonksiyonel yoneticiyseniz ekibiniz islerinin sonuclarini sadece size raporlar
  • Proje yoneticisiyseniz ekibiniz sadece projedeki islerini size raporlar 
  • Fonksiyonel yoneticiyseniz ekibinizdeki kisilerin  is onceliklerini yonetibilirsiniz ekip elemanlariniz bu anlamda bir kafa karisikligi yasamaz
  • Proje yoneticisiyseniz  ve ekibizdeki kisiler %100 dedike olarak projenizde calismiyorlarsa onceliklerini tam anlamiyla yonetemeyebilirsiniz, oncelikler konusunda buyuk sikintilar yasayabilirsiniz ,ekibinizdeki kisiler bu anlamda ciddi kafa karisikliklari yasayabilir
  • Fonksiyonel yoneticilik yaparken ekibinizdeki kisiler birbirleriyle daha uzun zamandir calistiklarindan kendi iclerinde sorun yasama  riskleri genel anlamda daha azdir ve bir takim seklinde calismak icin  gerekli zamani daha kisa surede yakalayabilirler
  • Proje yoneticisiyseniz farkli ekiplerden gelen insanlarla bir ekip olusturmak durumunda kalacaginiz icin bu insanlarin  bir takim ortamini yakalamalari  daha zorlu bir surecin sonunda olmasina  hazirlikli olmalisiniz.Burada ciddi zorluklarla karsilasabilirsiniz.
  • Fonksiyonel yoneticiyseniz zaman baskisiyla karsilasilan islerle karsilasma  ihtimaliniz  nispeten daha azdir buda  ekibinizdeki ve sureclerdeki sorunlari cozmek icin daha fazla zamana sahip olmaniz anlamina gelir 
  • Proje yoneticisiyseniz  herzaman zaman baskisi altindasinizdir bu zaman baskisindan oturu  projenizdeki herseye ama herseye cok hakim olmak zorundasinizdir yoksa bir bakmissiniz projeniz elinizden kayip gitmis.

Sanirim bu yazdiklarim bile fonksyonel yoneticilikle proje yoneticiliginin   farkli profosyonel yaklasim gerektirdigini ortaya koymustur.


Yasar ERKAN 
PMP, PSM1
Endustri Muhendisi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Yaşar ERKAN

Yaşar ERKAN
 
Blogger Templates